Datum: 5.1.2018

Kraj: Zbilje

Prvo pobratenje za zbiljske gasilce - Listino o pobratenju so podpisali s PGD Šalka vas, ki je članica Gasilske zveze Kočevje, in s tem uradno zapečatili desetletno prijateljsto.

Besedilo: MAJA BERTONCELJ

 

V Zbiljah je bilo 5. januarja slovesno. Tamkajšnji prostovoljni gasilci so dobili poseben obisk prijateljev iz PGD Šalka vas, ki je imel tudi poseben namen: podpis listine o pobratenju. Prisostvovali so mu predstavniki obeh društev, gasilskih zvez in lokalne oblasti. Obisk so začeli pri županu Medvod Nejcu Smoletu, nadaljevali pa v Zbiljah s posaditvijo lipe v znak prijateljstva. Posadila sta jo predsednika društev Jože Šiler in Branko Kocjan. Sledilo je odprtje razstave v zgornjem nadstropju društva, na kateri so slike od nastanka društva do danes. Zaključek je bil z osrednjo slovesnostjo v gostišču Jezero. Pripravili so kulturni program, predstavitev zgodovine obeh društev, za konec pa podpis listine o pobratenju.

 

SODELOVANJE TRAJA DESET LET

Za PGD Zbilje je to sploh prvo pobratenje, da so izbrali prav društvo iz kočevske gasilske zveze, pa ni naključje. Takole je pojasnil voditelj dogodka in domači gasilec Matic Herceg: "PGD Zbilje in PGD Šalka vas sta majhni društvi. Srčnost, natančnost in tekmovalnost ju je pripeljala do te mere, da vsak, ki se vsaj malo spozna na gasilstvo, točno ve, kdo in kaj sta. Zadnje desetletje je bilo za dosti članov iz našega društva Ko- čevje drugi dom. V tem času smo se udeležili štirih olimpijad, zmagali na veliko tekmah in tako lahko z gotovostjo rečemo, da smo postali eno izmed najbolj uspešnih društev glede na tekmovanja z mladino v Sloveniji. Naših uspehov pa niti približno ne bi bilo, če ne bi imeli ob sebi Kočevcev, ki so nam nudili pomoč vsako sekundo, ko smo bili pri njih. In teh ni malo. Šteli bi jih lahko v mesecih. Z njihovim znanjem, natančnostjo in predanostjo smo skupaj sestavljali delčke mozaika z naslovom uspeh."

PGD Šalka vas je bilo ustanovljeno leta 1908 in bo letos praznovalo 110 let. Je društvo druge kategorije. Trenutno ima 185 članov. Letno beležijo med dvajset in petindvajset intervencij. Na drugi strani je PGD Zbilje kar nekaj mlajše društvo, ustanovljeno leta 1955. V svojih vrstah imajo več kot 130 polnoletnih članov, 70 pa je mlajših od 18 let. "To je naše prvo pobratenje. Je plod desetletnega sodelovanja s PGD Šalka vas in celotno Gasilsko zvezo Kočevje. Za nas je to pomemben dogodek in zelo smo počaščeni, da je do pobratenja prišlo," je povedal Jože Šiler, predsednik PGD Zbilje, in dodal, da je želja predsednikov in interes obeh društev, da bo listina o pobratenju samo še okrepila prijateljske vezi med njimi. To ju ne nazadnje obvezuje tudi listina o pobratenju.

 

pobratenje s pgd salka vas

Listino o pobratenju so ob prisotnosti predstavnikov obeh gasilskih zvez in lokalnih oblasti podpisali predsednika in poveljnika obeh društev, za PGD Zbilje Jože Šiler in Anže Šilar, za PGD Šalka vas pa Branko Kocjan in Branko Gorenčič.

 

PODŽUPAN KOČEVJA: "SODELOVANJE RAZŠIRITI ŠE NA DRUGA PODROČJA"

Pobratenja je vesel tudi Miha Šušteršič, predsednik Gasilske zveze Medvode, ki je ob tem povedal: "Da medvoški gasilci delamo in sodelujemo z gasilci iz Kočevja, je dokaz tudi iz arhiva delovanja naše zveze. Tako predsednik PGD Šalka vas kot Gasilske zveze Kočevje sta med nagrajenci naše zveze, tako da medsebojno sodelovanje poteka že dolgo in si ga želimo tudi v prihodnje." Predsednik Gasilske zveze Kočevje Anton Jurkovič pa je med drugim dejal: "Začetki sodelovanja med društvoma segajo v leto 2008. Takrat ste dosegli prvo mesto na državnem tekmovanju. Zastavili ste si visoke cilje in spoznali, da potrebujete nekoga, ki vam bo nudil dodatno znanje ali pomoč. Poiskali ste prave ljudi. Medsebojno sodelovanje je v poznejših letih preraslo v prijateljstvo. Leta so minevala, srečevali smo se čedalje pogosteje na več področjih. Vaši uspehi so bili tudi naši uspehi. Spoznali smo čudovite prijatelje."

Zbrane sta nagovorila tudi župan Medvod Nejc Smole in pod- župan Kočevja Roman Hrovat, ki je poudaril, naj to prijateljstvo postane primer dobre prakse tudi za lokalne skupnosti: "Z županom Medvod sva se že pogovarjala in upam, da bomo to vaše sodelovanje razširili še na druga področja."

 

Video:

 

Slike: